maandag 20 augustus 2007

Voorstel Dewael om geld verkeersveiligheid in te pikken is beschamend

Duizend verkeersdoden zijn en blijven er duizend teveel

Groen! is het niets eens met de voorstellen om de opbrengsten van de verkeersboetes ook voor andere doeleinden in te zetten dan voor verkeersveiligheid. Het feit dat minister Dewael dit voorstel steunt is beschamend. Als er nu ergens NIET op bespaard mag worden, dan is het wel op verkeersveiligheid.

De Paarse ministers zouden ter zake beter enige schroom aan de dag leggen. Het paars bilan op vlak van verkeersveiligheid is niet bepaald schitterend. De noden op het vlak van verkeersveiligheid zijn nog steeds erg groot. Met meer dan duizend verkeersdoden per jaar zit Belgiƫ nog altijd slecht in vergelijking met andere landen. En het aantal slachtoffers lijkt te stagneren. Het is helemaal niet meer zeker dat de doelstelling van een halvering van het aantal verkeersdoden tegen 2010, nog zal gehaald worden.

In die omstandigheden is het onverantwoord om de beschikbare middelen een andere bestemming te geven. Als er binnen bepaalde politiezones een verzadiging zou bereikt zijn wat investeringen betreft in sensibilisering of handhaving, kunnen en moeten de resterende middelen volgens Groen! ingezet worden voor investeringen door gemeenten, provincie of gewest in veiliger kruispunten en wegen, extra fietspaden, betere voetpaden of voor het steunen van experimenten met veiliger wagens (bv. het systeem van de intelligente snelheids-begrenzing ISA). In vergelijking met bv. Nederland hebben we op het vlak van investeringen in veilige wegen, nog een grote achterstand in te lopen.

Het is evident dat een deel van de middelen wordt overgedragen aan de wegbeheerders in afwachting dat het hele verkeersbeleid duidelijker onder gewestbevoegdheid komt. En dat ook de inspanningen van gemeenten en het gewest inzake verkeersopvoeding en een meer dynamische rij-opleiding, sterker ondersteund worden.

Groen! is verontrust door het feit dat politiemensen zo een enge invulling geven aan de zorg voor meer verkeersveiligheid. Sommigen denken blijkbaar niet verder dan flitspalen of moto’s. Terwijl veel preventieve en sensibiliserende acties op het terrein nog mogelijk zijn.

Geen opmerkingen: