zaterdag 14 juni 2008

De BAM stort zich nu ook op de Fruithoflaan



De BAM (Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel) gaat zich ook bezig houden met de Fruithoflaan in Berchem. Dat werd bevestigd op de districtsraad van Berchem nu donderdag. De BAM is immers niet allen verantwoordelijk voor de aanleg van de Oosterweelverbinding of de verlenging van tramlijnen. Ze verwaardigen zich ook om enkele fietsroutes aan te leggen. In Berchem zou het gaan om de fietsroute Fruithoflaan-Ringlaan, de route langs de Saffierstraat (langs de spoorlijn naar Lier) en de route Posthoflei - Roderveltlaan.
De aanleg van een nieuw fietspad op de Fruithoflaan staat geprogrammeerd tegen 2011.

Dat is goed nieuws en slecht nieuws. Het goede neiuws is dat er een fietspad komt. De Fruithoflaan is al lang een ontbrekende schakel in het fietsroutenetwerk. Het slechte nieuws is dat de BAM dit gaat behartigen. De BAM heeft een kwalijke reputatie verworven in het uitstellen van allerlei werken : alles moet wijken voor de Lange Wapperbrug. En die wordt altijd maar duurder en er komt steeds meer protest tegen.
De BAM maakt ook dikwijls fouten op het vlak van communicatie, laat staan in het verlenen van inspraak. Bij de aanleg van een fietspad op de Fruithoflaan willen de bewoners zeker gehoord worden. Het districtscollege neemt voorlopig geen duidelijk standpunt in : er mag geen groen sneuvelen, er mag geen rijstrook sneuvelen, er mogen geen parkeerplaatsen sneuvelen. Dat kan dus gewoon weg niet : men zal keuzes moeten maken. Ofwel maakt de BAM de keuzes voor ons. En dan hou ik mijn hart vast.

Als de BAM het fietspad aanlegt, zou dit in theorie om kosten van de BAM moeten gebeuren. De belangrijkste werken uit het Masterplan gingen immers gefinancierd worden met de toekomstige opbrengst van de tol voor de nieuwe Oosterweelverbinding. Maar ook dat lijkt nu niet meer zo zeker. Districtsvoorzitter Peter Raats kon hier nog geen duidelijk antwoord op geven. Wellicht moeten stad en district toch alles zelf ophoesten. Wat dan nog de meerwaarde is van de bemoeienis van de BAM, is dan geheel onduidelijk.

Geen opmerkingen: