woensdag 21 mei 2008

Meest sexy burgemeester - minst leefbare stad

Rankings kunnen bedrieglijk zijn. Of misschien toch ook een deel waarheid bevatten. Wie zal het zeggen? Volgens het Antwerpse communicatiebureau Brandhome Is Antwerpen de meest trendy en modieuze stad van Vlaanderen en Patrick Janssens de meest sexy burgemeester. Maar volgens een geleerde studie van de UCL bengelt Antwerpen in een vergelijkend onderzoek naar de leefkwaliteit in gemeenten, helemaal onderaan. Over beide hitparades valt veel te zeggen. Ook over het feit dat men mordicus erelijsten wil opmaken en dat men die steevast kwijt raakt in de pers. De pers rangschikt zo graag, deelt zo graag goede, en liever nog slechte punten uit. Niet gestoord door veel zin voor nuance. Is de meest besproken burgemeester ook de slechtste burgemeester van Vlaanderen? Herinner u de ranking van het Nieuwsblad in 2006. De kiezer vond van niet. En dat is nu een kwotering die echt meetelt.
Volgens de onderzoekers van de UCL scoort Antwerpen dus slecht op sociaal-economisch vlak, op vlak van huisvesting, milieu en (iets minder) op vlak van dienstverlening. Bedroevend resultaat dus. Ware het niet dat alle grote steden slecht scoren. Wat toch halvelings het vermoeden doet rijzen dat er iets mis is met de meetmethode. Misschien kunnen we hte toch beter houden op de Stadsmonitor waar dezelfde relaties met meer zin voor schakeringen worden beschreven.

Toch valt er misschien toch één voorzichtige conclusie te rapen uit de nieuwe rankings. Antwerpen weet zich goed te verkopen met haar A-campagne. Tien op tien voor city marketing. Maar de kwaliteit van leven in die stad van A stijgt niet noodzakelijk navenant. Armoede, sociale uitsluiting, te kort aan groene ruimte, veel auto's in de binnenstad, te weinig echte inspraak-kansen. Om maar enkele factoren te noemen. Het zou toch ergens kunnen steek houden.

Maar laat ons niet in de val trappen van de rankings.
Antwerpenaars zijn mans en vrouws genoeg om zelf een oordeel te vellen over de PR die over hen heen rolt. En zij weten zelf het best of het echt goed leven is in die mooie stad, voor iedereen.

Geen opmerkingen: